Loading Events
  • This event has passed.

Coöperatie Met Fruit Erop Uit bezoekt Cidrerie Stassen

13 May 2019 @ 16:00 - 17:30 CEST Rue de la Kan 7 in Aubel

Op maandag 13 mei a.s. bezoeken we Cidrerie Stassen in Aubel. Het programma:

16.00 uur       : ontvangst en korte introductiefilm onder het genot van een proefglaasje

                        : bezoek aan de fabriek

                        : afsluiting met een cider proeverij

17.30 uur       : einde

Optioneel      : diner bij Gerardushoeve (vriendenprijs € 55,00 p.p. all-in)

Aanmelden   : via esther@metfruiteropuit.nl of 06 37 00 23 16

 

 

Apple Bandit, Jillz en Strongbow als streekproduct.

Cidrerie Stassen Aubel: wereldwijd innovator

Het is nauwelijks bekend, maar de Euregio Maas-Rijn kent een uniek streekpro­duct: appel­cider. Jillz, Apple Bandit, Strongbow en veel meer vinden hier hun oor­sprong en bij de ap­pels van de Vallei van Aubel.

Hier, in de groene natuur ligt het wereld-innovatie­centrum voor ciderproducten. Cidrerie Stassen creëert nieuwe ciderproducten, past de smaken aan de behoeften per land aan en ontwikkelt deze verder. De eerste char­ges gaan meestal vanuit Aubel de wereld rond. Bij succes wor­den in de landen zelf col­legabe­drijven opgezet, met de kennis van Au­bel. Stas­sen is in Aubel goed voor 110 directe ar­beidsplaatsen en 400.000 hectoliter edele ciderpro­duc­ten per jaar. Er worden meer dan 50 nieuwe ciderva­ri­anten per jaar ontwikkeld in het speciale laborato­ri­um, in eerste charges van 20 liter en ver­volgens van 1.000 liter.

De Vallei van Aubel heeft van nature het ideale kli­maat voor appels. De per land andere gewenste cider­smaak wordt bereikt door een mix van meer dan 350 appel­rassen, waaronder culinaire varianten als Jona­Gold, Elstar, Royal Gala en Bo­skoop en bitterzoe­te varianten als Ellis, Harry Master Jersey, Dabinett en Major. Voor het nieuwste succes Cuvée Rosé zijn zo­juist 20.000 extra bomen geplant die een door en door rode appelva­riant leveren.

Stassen beschikt over 150 hectare appelbomen onder eigen beheer, goed voor 5.000 tot 6.000 ton appels in de Vallei van Aubel, het Land van Luik en de Franse Ardennen. Er wordt in september, oktober en november geoogst, dag en nacht. Dat gebeurt door het schudden van de bomen, waardoor alleen de rijpe appels naar beneden vallen, waarna ze worden geraapt. Het verse sap wordt meteen verwerkt of 8x geconcen­treerd en opgesla­gen voor latere verwerking. De natuurlij­ke ferm­entatie duurt 10 tot 15 dagen, op een temperatuur van 18 tot 22 graden, waarna het product tweemaal wordt gefilterd en verpakt.

Naast “wereldciders” maakt Stassen nog streekproducten uit streekappels, zoals mous­serende ciders (Stassen Cuvée Grand Cru, Stas­sen Cuvée Brut en Stas­sen Cuvée Red), stille ci­ders (ap­pelwijn: Cidre Blanc sec en Cidre Doré, demi-sec), Cidre de Glace (ijswijn op ciderbasis) en Abbey Ciders, verge­lijkbaar met abdij­bier (Cidre d’Abbaye du Val Dieu Blond en Brune).

Daarnaast is er het wereldassortiment, waartoe Apple Bandit (in vele landen met eigen smaken) Jillz en Strongbow behoren, maar ook bijvoorbeeld Blind Pig (populair in de cocktailmarkt met rum) en Old Mout Gold (te combineren met kiwi en lemoen).

Historie

De vallei van Aubel, met klooster, staat bekend als een regio waar het goed toeven is en waar de bewoners houden van goed eten en drinken. In 1895 voegde land­bouwer, ver­zekeraar én burgemeester van Aubel Léon Stassen een nieuw eigen product toe: appel­cider, van­wege het vele beschikbare fruit. Met succes.

Van zijn acht kinderen nam Léon junior het bedrijf in 1931 over. Hij importeerde daarnaast landbouwmachines en opende daartoe een filiaal in Gulpen. Dat sloot hij weer toen de Tweede Wereldoorlog begon.

Ook Léon junior had acht kinderen. Van hen nam Jean de cidrerie over in 1944. Hij introduceerde meteen een mousserende cider in een Champagnefles met dito kurk om de bevrijding te vieren. Er was immers een tekort aan Champagne. Zijn zoon Jean-Pierre stapte in 1979 in het bedrijf en voerde in 1987 de cocktailversies in van brui­sende ciders: er kwamen diverse varianten met andere vruch­tensappen als toegevoegde smaken, ver­pakt in fraaie “geijsde” flessen en voorzien van een kleu­rig etiket, een kurk en een capsule. Cocktail perzik, framboos en exotic sloegen aan bij het grote publiek: al in het eerste jaar werden meer dan een miljoen flessen omge­zet. De cider kreeg als het ware een Hol­lywood-uit­straling.

Al eerder was een de-alcoliseringsstation gekocht, waardoor het mogelijk was alcohol uit de ciders te halen. “Dat bood ons ook de mogelijkheid alcoholvrije ciders te maken onder de noemer Degree 0.”

Wereldmarktleider in ciders H.P. Bulmer uit Groot Brit­tannië volgde de ontwikkelingen van Stassen met belangstelling en nam het bedrijf in 1992 over. Jean-Pierre: “Bulmer had een topnaam. Het bedrijf liet ons in onze waarde. We bleven zelfstan­dig werken en het budget voor marketing en promotie werd zelfs ver­groot. Bulmer fabriceerde in Brittannië ci­der-alterna­tieven voor speciaalbier. Eén daarvan, Strong­bow Dry, werd zelfs getapt. Uit 10% van de tapkranen in Albion stro­omde toen al cider en Stron­gbow had 35% van die markt in handen. Het werd aange­vuld met het zwaardere Stron­gbow Ice. Wij maakten dat ook, hier. En nu nog.”

In 2003 werd Bulmer overgenomen door Scottish & New­castle, de grootste brouwer van Groot Brittannië. “Wij waren daar weinig gelukkig mee: het was een groot en log bedrijf dat zichzelf na enkele jaren in de verkoop zette. Wij benutten die kans en kochten onszelf te­rug. De merknaam Stassen was inmiddels gevestigd in Enge­land. Er werd meteen ingehaakt op de biomarkt.”

Jean-Pierre en twee broers gingen met vernieuwde ener­gie aan de slag. “We voelden ons comfortabel. Niet veel later nam Heineken onder andere de Britse en Belgische delen (Alken-Maes) van S&N over. Bulmer kwam zo terecht bij Heineken. Wij deden nog altijd zaken met Bulmer en maakten Strongbow voor een aantal bui­ten­landse markten. Dat merk is dus nu van Heineken.”

Heineken zag markt in de ciderbranche en besloot tot nauwe samenwerking met de familie Stassen. Dat leidde in 2012 tot een overname door Heineken. Mijn broers zijn daarna hun eigen weg gegaan. Eén van hen verkoopt nu de alcoholvrije wijnen en de wijnen met een smaak­je, die Heineken niet als core business ziet. De ander is terug. En terecht: Heineken is, ondanks de grootte, een fami­lie­bedrijf, dat ­ons in onze waarde laat en waarde toe­voegt. Ik heb eerst gekeken naar Affligem, een Belgi­scher brouwerij die onder Heineken erg veel meerwaarde heeft gekregen. Zo staan wij ook in deze samenwer­king.”

Innovatiecentrum

Heineken heeft Stassen meteen neergezet als wereldwijd innovatiecentrum voor cider. De eigentijdse filosofi­eën van de familie Stassen doen verrassend aan, zeker aan de rand van de Voerstreek, waar de tijd een eeuw lang lijkt te hebben gewacht. Maar waar levensgenieten nog steeds van belang is, getuige ook de vleesproduc­ten van Detry en de stropen van Meurens uit datzelfde Aubel.

Jean-Pierre: “Ik ben elke week een of twee dagen in Amsterdam, regelmatig in Engeland en heb veel contac­ten met Nieuw-Zeeland, Argentinië, Slowakije, Roeme­nië, Bulgarij­e, Singapore en Zuid-Afrika, waar ook cidrieën van Heineken zijn of komen. Ik heb nooit meer plezier en voldoening van mijn werk gehad dan nu, samen met Heineken!”

Cider

De geschiedenis van de cider gaat terug naar de oud­heid. Grieken, Romeinen en Hebreeërs waren al ver­trouwd met de drank en noemden hem “shekhar”, wat letterlijk “sterke drank” betekent. Cider werd uitge­vonden in Spaans Baskenland en door de Romeinen in heel Europa verspreid. Het werd de drank van prinsen, koningen en zelfs een keizer: Karel de Grote.

Na de overwinning bij Hastings, in 1066, nam Willem de Veroveraar de cider mee naar Engeland, nu het grootste ciderdrinkende land ter wereld. In de 12de eeuw kende de drank, dankzij de uitvinding van de pers, zijn definitieve doorbraak. Cider kan nu terugkijken op ruim 20 eeuwen traditie.

 

– We worden verwacht op maandag 13 mei om 16.00 uur bij Cidrerie Stassen, Rue de la Kan 7 in Aubel, zo’n 15 minuten van Eijsden-Margraten. We krijgen een korte intro­ductiefilm en een proefglaasje, waarna we de fabriek bezoeken. We sluiten af met een cider tasting.

 – Na het bezoek aan Stassen kunnen liefhebbers om 17.30 uur meegaan naar de Gerardushoeve, Julianastraat 23 in Epen. Dit is vrijwillig en voor eigen reken­ing. Er geldt wel een vriendenprijs van € 55,-, alles inbegrepen.

Meld je snel aan, met of zonder diner.

Bestuur Met Fruit Erop Uit

Details

Date:
13 May 2019
Time:
16:00 - 17:30 CEST
Website:
https://www.cidreriestassen.com/?returnUrl=%2fnl-be%2fbrut

Organizer

Met fruit erop uit

Venue

Rue de la Kan 7 in Aubel
Rue de la Kan
Aubel, Wallonië België
+ Google Map
Top